Thursday, November 24, 2005

Příkopy

Ferdinandova třída nazývala se dříve Nové aleje a obdržela své nynější jméno teprve roku 1864; východní část její, od Perštýna až k Perlové ulici, nazývala se Staré aleje nebo prostě jenom Aleje. Zde stálo dosti široké stromořadí, dvě řady starých kaštanů, s červenými mramorovými lavicemi, ale beze vší trávníkové nebo květinové výzdoby. Jízdní dráha vinula se po straně Platýzu. Toto stromořadí vadilo sice silně obecnému ruchu, hlavně vozbě, a nebylo ani zvláště malebné, ale těšilo se takové oblibě Pražanů, že nové zastupitelstvo, když roku 1862 o odstranění aleje se bylo usneslo, opravdové rebelie se obávalo a z opatrnosti věc tak zařídilo, že stará alej jedné škaredé, tmavé noci z povrchu zemského zmizela a Pražané ráno s úžasem zírali na získaný prázdný prostor.
Na této části Ferdinandovy třídy nestala se od let padesátých žádná jiná změna, než že na rohu Perlové ulice zbořen starý jednopatrový neúhledný dům s hostincem U Lemonů. Dům U Lemonů byl na počátku let sedmdesátých zbořen a na jeho místě postavil pan Emanuel Kittl — otec proslulé pěvkyně Emy Destinové — nynější vysoký dům, v němž dlouho sídlo měla Hypoteční banka Království českého. Ovocná ulice byla v letech padesátých až do let sedmdesátých co do výstavnosti velmi chatrná; ze jména jižní řada domů skládala se z ohavných jedno-a dvoupatrových baráků výstavnosti tak primitivní, že na některých ani žádných řims, žádných oblouků nebo stříšek nad okny nebylo, nic, zhola nic než jenom čtverhranné, malými tabulemi zasklené díry. Tato řada byla dle obecného soudu a přání určena k vykoupení a zboření, aby zmizel těsný průsmyk z hlavní pasáže pražské a na jeho místě aby se roz-stoupilo vzdušné Jungmannovo náměstí. Proto způsobilo trapné překvapení, když barák číslo 763 zbořen byl a na jeho místo postavena malá babylónská věž (nyní č. 6), což bylo ohlášením definitivního rozhodnutí, že Ovocná soutěska na nedohledné doby zůstane zachována, aby zde veřejný ruch stále byl omezován a tísněn . . .
Od konce Ovocné ulice hledíme přímou čarou dále až tam, kde masivní empírové průčelí celnice rozhled uzavírá — přes ulici, které se zastará říkalo Příkopí. Staré Příkopí nazváno roku 1839 ke cti bývalého nejvyššího purkrabí pražského hraběte Františka Kolovrata Libštejnského Kolovratskou třídou a jmenovalo se tak až do nejnovější doby, kdy z bývalého Příkopí a lidového pojmenování Příkopy uděláno Na Příkopě.
/S. Heller/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home