Wednesday, October 18, 2006

Mouka ze Saska

Zajímavou zvláštností oné doby bylo, že se v Praze prodával hojně chléb ze Saska sem přivážený. Na vysvětlení tohoto zjevu dlužno uvésti, že se tehda vyváželo z některých krajin naší země obilí do Saska a že se odtamtud vracelo jako hotový chléb. Podobně dělo se též s pšeničnou moukou. Mnozí krupaři pražští odebírali mouku jenom ze Saska. Saské mlýny obráběly sice také pšenici z Uherska, zejména z Banátu tam přiváženou, jako mlýny pražské, ale proto přece byla mouka ze Saska sem dovážená buď lacinější, aneb — při stejné ceně — lepší než zde vymletá. Saské mlýny měly totiž modernější, dokonalejší zařízení, zužitkovávaly lépe černější druhy mouky, otruby atd., a byly tedy s to prodávati jemné druhy mouky laciněji, než bylo možno mlýnům zdejším.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home