Monday, October 16, 2006

Zásobování a živnosti

Jak bylo v letech padesátých v Praze s chlebem a masem. Na obě tyto nejdůležitější potraviny vydávány tehda magistrátem pro každý měsíc nepřekroči-telné sazby. Sazby vyhlašovány úředními plakáty a novinami v denních zprávách. Co se týče chleba, stanovena pro každý měsíc váha šestikrejcarového bochánku, například v únoru 1856 musil vážiti šestikrejcarový pecen bílého chleba (první a druhé jakosti) 1 libru 2 '/A lotu, černého chleba (třetí jakosti) 1 libru a 4 loty; na měsíc duben stanovena váha šestikrejcarového bochánku bílého chleba na 1 libru 14 lotu, černého na 1 libru 17 lotu; v květnu musil už vážiti šestikrejcarový pecen bílého chleba 1 libru 17 lotu a černého 1 libru 20 lotu a roku 1857 v dubnu musil vážit šestikrejcarový pecen bílého chleba 2 libry 3 3U lotu, černého 2 libry 10 3U lotu, v srpnu bílý pecen 2 libry 3 3U lotu, černý 2 libry 7 V2 lotu atd. atd. dle tržních cen obilí.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home